Bechterews sjukdom symtom

Det finns en hel del olika symtom på bechterews sjukdom. Det som främst uppmärksammas är värk i ryggslutet och att personen blir och känner sig mer stel ju mer tiden går.

Bechterews sjukdom – symtom

De symtom som uppkommer vid Bechterews sjukdom kommer ganska smygande och dyker upp en och en för att sedan bli värre med tiden. Symtomen är också diffusa och det kan vara svårt att förstå att det verkligen handlar om Bechterews sjukdom och inte någon annan sjukdom. Det kan dessutom ta lång tid för en läkare att kunna ställa diagnosen om Bechterews sjukdom.

Om man har drabbats av Bechterews kan man lätt känna sig både ovanligt trött och sjuk i allmänhet. Man får bland annat symtom som feber och illamående. Detta resulterar i vidare symtom som att man tappar matlusten och går ner flera kilo i vikt.

Typiska tecken och symtom på bechterews sjukdom

Symtomen på Bechterews sjukdom börjar vanligtvis med en värk som kommer smygande i nedre delen av ryggen. Värken som man upplever drabbar ofta även skinkorna och ner mot baksidan av låren, och efter en tid kan man även känna av att värken sprider sig upp över ryggen, mellan skulderbladen och så småningom till halsryggen. Värken kan leda till störd nattsömn, vilket är en bidragande faktor till tröttheten. De smärtande symtomen vid bechterews är oftast som värst på morgonen eller om man har suttit still länge, då man upplever stelhet. Värken försvinner oftast efter en stund när man har rört sig lite. Det kan också uppkomma symtom som smärta över de större muskelfästena, som i t.ex. hälen och armbågar. Smärtan kan kännas värre när man nyser eller hostar, samt vrider eller böjer ryggen på ett plötsligt sätt.

Ett annat vanligt symtom vid bechterews är inflammation i iris, ögats regnbågshinna. Det gör då ont i ögat och ögat blir rött och ljuskänsligt och man kan även få dimsyn. Vid inflammation i iris bör verkligen uppsöka vård snabbt då det kan hålla i sig upp till hela 2-3 månader. Utan behandling kan synen bli sämre, och eftersom man drabbats av inflammation i ögat i samband med Bechterews sjukdom kan den komma tillbaka.

Eftersom att Bechterews sjukdom är en inflammationssjukdom som är kronisk får man även symtom i form av inflammation i leder, ledband och muskelfästen. Bechterews sjukdom har många liknelser med reumatism, som också är en inflammatorisk ledsjukdom. Om man har dessa symtom känner man sig öm i bl.a. områden mellan revben och bröstben, runtom lårbensknölen eller vid fotleden, runt skenbensknölarna.

Att upptäcka symtom vid Bechterews sjukdom

Det kan vara svårt att upptäcka symtom vid Bechterews sjukdom och det kan ta lång tid innan man vet vilken sjukdom det handlar om. Många förstår inte att de har drabbats av just Bechterews sjukdom och vill bara tro att de är allmänt stela eller förkylda. Det kan dessutom vara svårt att be om hjälp för att man känner sig stel men det är viktigt att man tar symtomen på största allvar och söker vård. Det är viktigt att man får rätt behandling vid Bechterews sjukdom, och att man tar kontakt med en vårdcentral eller läkare så att man snabbt kan ställa en diagnos. Läs vidare om hur diagnosen bechterews ställs.

Hos kvinnor

Bechterews sjukdom är inte fullt lika vanlig hos kvinnor som hos män, men symtomen för Bechterews sjukdom är ungefär samma hos båda könen. En skillnad i symtomen är att det är vanligare att kvinnor upplever så kallad storledsartrit i knän, axlar och höfter som ett symtom alldeles i början av sjukdomen. Symtomen för Bechterews sjukdom kan också börja i en senare ålder hos kvinnor jämfört med män.

Hos barn

9 personer av 10 som har Bechterews sjukdom bär samtidigt på arvsanlag för sjukdomen. Ca 1 av 10 barn som har en förälder med Bechterews sjukdom drabbas själv av sjukdomen eftersom att man har en ökad risk för ärva genen då föräldern är sjuk. Det finns en speciell form av Bechterews sjukdom som främst drabbar barn, men den är mycket ovanlig. Precis som symtomen och sjukdomsbilden skiljer sig mellan kvinnor och män skiljer det sig även symtomen vid bechterews mellan vuxna och barn. Klicka på länken för att gå till avsnittet om behcterews sjukdom och behandling.